Защо бедните купуват скъпи вещи? Причини за безпаричието

Причини за бедността: Защо бедните купуват скъпи стоки? Причини за безпаричие и богатство

Кои са скритите причини за бедността на даден човек? Защо бедните копнеят за златен айфон? За почивка на Бахамите? За вещи, които не могат да си позволят? Не и без лишение. Защо блъскат извънреден труд и пият домашна ракия, докато мечтаят за луксозен живот? Ето къде са различията.

Преди 5-6 г. като имотен консултант се запознах с двойка софиянци. Те продаваха в голям град апетитен парцел с изграден зеленчуков пазар. Имотът беше идеален за доходи от наем и за застрояване. Двойката имаше и други подобни имоти и се издържаше от инвестициите. Бърза сметка наум и ги причислих към умерено богатите. Нищо във външността им не издаваше стандарта. Съпругът извади телефон с копчета, не първа младост.

По-нов случай. Животът ме отправи в работническа среда. Запознах се с 28-годишен мъж – без собствен дом, наскоро пристигнал от родното си село в областния град. Доходът му беше среден за заводската сфера. Беше изтеглил кредит, за да купи два златни айфона – за себе си и за приятелката си. Тя впрочем също работеше за скромна сума. Квартирата им беше последно ремонтирана при строежа й преди 50 г.

Поведението на средностатистическия потребител отдавна е разчетено. На това се крепи рекламата – наука как да ни продадат ненужни неща.

Главна причина за бедността

Огромно количество хора днес нямат достатъчно пари, за да покрият обикновените си нужди. Дори и неща от първа необходимост. За финансовите проблеми масово се винят правителството, ниските заплати, стиснатите работодатели. Но психолозите намират главната причина за бедността на друго място. Тази причина е вододела между бедните и богатите хора, с цялата условност на тези определения. Или да ги наречем имащите и нямащите.

Защо бедните купуват неща, произведени за богати

Убедена съм, че лично сте се сблъсквали с паричния парадокс. Познавате хора, които нямат пари за зъболекар или за поредна година пропускат лятната отпуска, без да заведат децата на море. И в същото време те имат голям и хубав телефон, качествен лаптоп, хубава кола, маркови дрехи.

Ето какво казват психолозите за причините, поради които бедните купуват неща извън стандарта си.

#1 Несдържаност при пазаруванеЗащо бедните купуват скъпи вещи? Причини за безпаричието

Водеща причина, заради която хората с недостатъчен доход живеят над стандарта си, е това: нямат спирачки, когато пазаруват. Принципно това се вижда най-ясно при покупката на битова техника и електроника. Последните модели, допълнените екстри се изграбват като топъл хляб.

Коренът на това поведение се открива в детството: много от нас са израснали в бедни семейства и са били ограничавани в желанията си. Отказвано ни е, разочаровали са ни. Обаче веднъж се живее и ще си направя кефа. Ще си купя последния модел TV, или тази космическа пералня.

В същото време богатите от малки са свикнали са да получават желаното и нямат комплекси. Нищо не ги дразни отвътре да се надскачат, защото те си доставят и удоволствие и по друг начин.

Песента „Скъпи, купи ми нещо“ е създадена за бедните. Тя по принцип е насочена към потребителското общество, където хората си купуват неща, които не им трябват. След видеото ще дадем и самата формула, която обяснява същността на дълбоката и тайна причина на бедността:

Формулата е тази: С пари, които нямаме си купуваме неща, които не ни трябват. За това е предназначена и рекламата, да внуши на хората неща, които не им трябват. На нея се дължи и внушението на песента „Скъпи, купи ми нещо“. Героинята не знае точно какво ѝ трябва, но иска от „скъпия“ да ѝ купи „нещо“, каквото и да е, за да засвидетелства, че е сериозен в намеренията си към нея. Така и двамата се обричат скоро да бъдат бедни, ако продължат да се поддават на такива внушения.

#2 Все ми е тая

Бедният си е беден. Каквото и да си купи, положението му няма да се промени. Може само да си достави малко удоволствие. Богатият държи да си остане богат. Той не иска да пада от стандарта си и е тройно по-внимателен с парите си. Хората с висок статус знаят, че богатството не е бетон – бързо се забогатява, бързо се обеднява. Те са научени да си пазят парите и да ги ценят.

#3 Да впечатля другите

Още една причина бедните купуват ненужно луксозни неща, е желанието за повдигане на собствената стойност. Ако държиш 2 заплати в ръката си, някак изглеждат по-така, нали? Тук психолозите отново откриват безброй комплекси, травми и психически белези, които трудните детски и младежки години са оставили върху децата с по-нисък стандарт. Ако те са расли в смесена среда, общувайки с имащи, травмите са двойно по-дълбоки.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Хората рядко се питат защо са бедни. Рядко анализират причините. Но специалистите отдавна се опитват да изкарат алгоритъм. Единственото, с което всички са съгласни, е следното:

Отношението към парите

Убежденията ни са изходната точка, от която подхождаме към света. Заради своите убеждения един човек вини за бедността си условията, другите или съдбата, а друг при същите условия се мотивира да се бори и се изстрелва нагоре като стандарт и статус.

Отношението към парите прави някои богати,

а други изпраща на дъното.

Психолозите извеждат принцип на поведение, който не е особено ласкателен към бедните. Те установяват, че при липса на пари мнозинството влиза в режим жалване и самосъжаление. Така си осигуряваме съчувствие и утеха, но не и мотив за промяна. Ето и една от причините за бедността: оплакваме се, но не искаме да излезем от зоната си на комфорт. Не искаме промяна. Страхуваме се от нея или има друга причина, но това е факт:

Бедните не искат промяна

Те се окопават в собствената си среда и търсят подобряване на живота си в така наложените рамки. Ето защо мнозинството от нас се примиряват с неподходящи условия, ниски заплати, липсата на квалификация, невладеенето на чужд език и др. пречки пред по-добрия статус.

Защо бедните купуват скъпи вещи? Причини за безпаричието
Въпреки че са добре финансово, имащите не бързат да се пенсионират

Бедата на бедните е неумението да са потребители. Купуват вещи от луксозен клас, които въобще не са им нужни. Не са нужни на битово ниво, но са нужни на психологическо. Те ги карат да понасят несгодите на живота.

И това безжалостно се експлоатира от рекламния бизнес.

Вие как мислите? Виждате ли други причини, поради които бедните купуват ненужно скъпи и луксозни стоки? Може ли да се мине без такива неща или все пак вътрешната радост е по-важна? Споделете мнението си в полето за коментарите ТУК.

Нещата, които правят богатите хора – богати

А сега да погледнем и от другата страна. С целия риск да се сгреши, когато се обобщава, ще разгледаме какво правят хората, на които парите им стигат, за да живеят добре. Купуват ли скъпи дрехи, взимат ли 30-годишни кредити, плащат ли за луксозни почивки.

Въпросът е: какви са приоритетите на богатите за живота?

Ето няколко принципа, също изведени от психологическата наука.

#1 Богатите искат да са незабележими

Богатите и дори умерено заможните хора не обичат да парадират с възможностите си. Не е от някакъв висок морал, а инстинкт за самосъхранение. Те не искат да бъдат коментирани, атакувани или използвани, защото имат повече от други.

Затова хората с възможности не се обличат ярко и не парадират с етикети. О, те съвсем не се обличат бедно, но купуват качествени вещи, които не крещят, че са такива. Освен това този тип хора няма нужда да демонстрират статуса си. Те просто си го имат.

Много милионери не могат да бъдат запознати като такива. Те изглеждат като всички други, даже с една идея по-скромно. Богатите купуват други неща.

#2 Богатите инвестират в материални ценности

Какво правят повечето хора, когато им паднат пари? Купуват вещи, за които отдавна са мечтали. Например сменят старата кола, ремонтират си дома, подменят гардероба.

При богатите нещата са различни. Те могат да инвестират до стотинка сума, която им е паднала извънредно отнякъде. Те могат дори да добавят от себе си още средства, за да закръглят инвестицията или да минат на продукт с по-изгодни условия.

Богатият може да не почерпи за печалба от небето, но непременно ще я „прибере“ в нещо с вечна стойност – предмети на изкуството, злато, антиквариати, колекционерски вещи. Това са вещи, които с времето увеличават стойността си и носят печалба. Инвестиция, а не харчене.

#3 Пресметливост

Богатите нямат проблеми да изкарат месеца, но въпреки това си водят на отчет всеки лев. Те си знаят парите и знаят за какво ги харчат. Имат бюджет и го спазват.

За сметка на това при бедните финансовите средства са аморфна величина. От общата сума се харчи, пък докъдето стигне. Накрая ще се стиснем да изкараме месеца или ще вземем назаем. Какъв е смисълът да се пресмята, парите така и така няма да стигнат за всичко желано.

#4 Ваучери, промоции, отстъпки и намаления
Защо бедните купуват скъпи вещи? Причини за безпаричието
Имащите винаги търсят изгодното, дори да е втора ръка

Бедният плаща, колкото му поискат, без да се пазари. Той се чувства унизително да демонстрира, че не му стигат парите. Истинските любители на пазарлъка, отстъпките и ваучерите са именно богатите. В книгата „Удивителните тайни на богатите в САЩ“ се цитира анкета, проведена сред милионери. Всички на 100% признават, че редовно купуват ваучери, стоки и услуги на промоция.

Друг детайл: всички милионери заявили, че от разпродажбите купуват само неща, които са им нужни. Не купуват, защото е евтино, нито се стремят да се възползват от всяка далавера.

#5 Богатите чакат по-доброто предложение

Ще цитираме друг експеримент, описан в учебниците по психология. Предложили на хора от средната класа да изберат: работа за $5 на час сега веднага или $10 – след 2 месеца. Всички изследвани взели $5.

Мисленето на богатите е различно – те могат с месеци да чакат по-доброто предложение, за да постигнат оптимално съотношение на цена и качество. Така осигурените хора останаха незасегнати от кризата в имотите през 2008 г. Те просто изчакаха истерията да премине, докато обикновените хора плащаха огромни средства за компромисни жилища.

#6 Богатите инвестират в имоти

Това е любим начин за инвестиране на хората със свободни средства. Съществува следното неписано правило: подходящата инвестиция не трябва да надхвърля двойния размер на годишния доход. Значи служител с месечна заплата от 1000 лв (500€) не бива да се хвърля на имот за над 12 000€. Ясно защо инвестицията в имоти е работа на богатите.

Видео: Стоки, които бедните купуват, но богатите – никога

Източник: https://dymontiger.livejournal.com, https://gurutest.ru

А вие какво мислите? Заповядайте в коментарите с ваш поглед към нещата.

Първоначално публикувано на:26.01.2021 @ 7:24

За Радост Димитрова

Прочети още

Сервизи за хранене servizi-za-hranene-01

Сервизи за хранене. Кой е най-издръжливият материал за тях?

Кои сервизи за хранене са направени от най-издръжливия материал? Как да изберем измежду луксозните порцеланови, …

Едно мнение

  1. Бат Сали

    Статията е пропаганда как трябва бедния да си остане такъв защото е привилегия на богатия да има и да ръководи. иначе казано бедните да не се бъркат там където не им е работа.

  2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *