маратонки-nike-01

Историята на бранда Nike

Nike е световен лидер в спортното облекло днес, но неговите основатели започват бизнеса си с продажба на японски обувки.

Nike е една от най-големите и добре познати в света марки за обувки, спортно оборудване и дрехи. В някои райони на света компанията държи 60 % от пазарния дял и се е превърнала в икона на поп културата.

Nike, или както са били познати при създаването си Blue Ribbon Sports, са творение на Бил Бауърман и неговия бивш студент Фил Найт. По това време Бауърман се е изявявал като треньор в Университета в Орегон.

Компанията, която по-късно става известна като Nike, е създадена през 1964 г. Първоначално фирмата се изявява като дистрибутор на обувки за тичане на японската компания Onitsuka Tiger, която по-късно остава популярна като Asics. В началото си фирмата е създадена и оперира в Юджийн, щата Орегон, преди да се превърне в официален дистрибутор на японската марка. През първата си година двамата съдружници успяват да продадат 1300 чифта обувки. Без значителен начален финансов ресурс, Бауърман и Найт продавали директно от багажниците на колите си. Бизнесът все пак се развивал добре и през 1965 г. те успели да наемат и първия си служител на пълен работен ден. Този успех е последван от отварянето и на първи собствен магазин през 1966 г. на булевард Пико в Санта Моника (Калифорния).

В края на 60-те години продажбите продължавали да нарастват и това дало възможност на предприемчивото дуо да увеличи дейността си като отвори магазин и на Източния бряг – в Уелслей (Масачузетс).

След тези няколко успешни години Найт и Бауърман решават да създадат собствена марка и да произвеждат обувки. И така новият бранд се появява в продажба през 1971 г. През 1978 г. компанията официално променя името на марката на Nike и започва агресивното й промотиране пред публика през 1980 г. Само за двайсет години, до края на ХХ век, Nike се развива главоломно и се превръща в един от най-познатите и ценени брандове.маратонки-nike-02

Името на компанията е заимствано от гръцката богиня на победата Нике. Първата идея на Найт за име на бранда била Dimension Six поради любовта му към поп групата The 5th Dimension. Били предлагани и други варианти за име на марката, като първият служител на фирмата настоявал за нещо подобно на подхода на успешната германска марка Пума. Днес обувки, облекло и оборудване със спечелилото одобрение име Nike се продават в повече от 170 държави.

Познатото днес по целия свят лого на маратонки Nike е по проект на студентката по графичен дизайн от Портланд Стейт Юнивърсити Каролин Дейвидсън. Тя скицирала няколко варианта за лого, но показала на основателите на марката само това, познато днес. Найт не харесал проекта, но в крайна сметка го приел. За усилията на Каролин й били заплатени 35 долара. Сега логото на продуктите е едно от най-разпознаваемите и популярни в света.

Днес централата на компанията се намира в Бевертън (Орегон). В асортимента са включени и други брандове като Converse, Hurley и Jordan. За Nike работят 44 000 души по света, а през 2014 г. стойността на марката е оценена на 19 милиарда долара, което я превръща в най-скъпият бранд измежду всички, произвеждащи продукти в областта на спортния бизнес.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Как се опрашва с Доматин? Колко пъти се пръска и кога? Първо пръскане на домати и краставици с препарат за опрашване. Мнения за Унимил

Колко пъти се пръска с Доматин, кога и как се опрашва?

Как се опрашва с Доматин? Колко пъти се пръска и кога? Първо пръскане на домати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *