Позитивно мислене

16 упражнения за положително мислене. Наистина работят

Реални техники за преработване на негативните мисли – простички похвати, които пренареждат ежедневието ни. Те не изискват време, но изискват малко инат

Положителното мислене се пропагандира толкова масово, че вече се превръща в клише. Скоро идеята ще се отхвърля като лъжлива. А тя не е. Дори положителното мислене става жертва на негативното!

Причината е в общите приказки. Не ни трябват теории, а реални действия. Какво да направим конкретно и как да го направим конкретно.

Да минем по същество.

Как да мисля позитивно в негативна ситуация

Негативната ситуация е проблем, не по-различен от проблемите в материалния ни живот. Ако имам градина, аз отлично знам с какво ми вредят бурените. Появата им не ме депресира, а ме задейства – искам да ги извадя от корен.

Паралелът с градината ни помага да пренесем същия принцип и към психологическите проблеми.

Как да спасим вътрешната ни „градина“ от бурените на отрицателните емоции?

#1 Колко е зле?

Както градинарят не тръгва да плеви, преди да огледа градината и нанесените поражения, и ти огледай „градината си“ и оцени пораженията от отрицателните емоции.

Някои щети се виждат с просто око – раздразнението, критикуването на близките, собствената неувереност.

Други източници на негативни емоции са скрити дълбоко в детството, когато родителите ни са ни укорявали и обвинявали. Възможно е трудностите в общуването да идват оттам, че съучениците ви са ви отхвърляли или сте яли бой в училище.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Подобни събития потъват в подсъзнанието. На повърхностно ниво уж сме забравили и простили, но ако не са отработени, те формират негативни убеждения, които ни пречат в живота нататък.

Откриването на собствените ни „бурени“ е най-трудната част от задачата и за жалост за това няма съвети. Някои не успяват сами и използват психоаналитици, хипноза, констелации и др. техники.

Но дори и да не сме изровили всички бурени, имаме материал, от който да започнем.

#2 Какво те мъчи?

Оплевената градина пак буренясва. Вятърът и птиците донасят семената на нови плевели. На вътрешно ниво борбата с бурените също е постоянна.

Изнервя ви опашката в магазина? Скапвате се след разговор с шефа? Проследи какво ти чупи настроението и те води към негативно мислене.

#3 Изтрий негативната мисъл

Методичното изкореняване на емоционалните бурени един ден ще се възнагради. Емоционалното поле ще става все по-чисто. Без обида, без злоба, без грозни чувства.

Позитивно мислене
Тест на Роршах – какво виждате? Ако е нещо готино, значи мислите положително

Съзнанието се нуждае от постоянен контрол върху емоциите и премахване на негатива.

Ето точно как да стане: уловил си негативна настройка (мисъл). Съзнателно и нарочно я обърни в противоположната позитивна. В началото е фалшиво, но мозъкът възприема постепенно.

Може би няма да се справиш веднага – не е страшно! Продължавайте да опитваш. Осъзнатата работа с негатива е и въпрос на инат. Ако го правиш пак и отново, задължително ще спечелиш!

#4 Облъчвай другите

Когато излъчваш положителни емоции, ще започнеш да приемаш приоритетно същите. Постепенно близките ти ще променят отношението си. Няма да е рязко и за миг, но ще стане. Във Вселената има реципрочност.

16 упражнения за положително мислене

Съветите за положителното мислене на 99% остават теория, когато не вървят заедно с технологията как да бъдат вкарани в практиката, в живота.

„Мисли положително“ е празно изречение, което бързо се забравя в сблъсък с яда или тъгата.

Предлагам ти 16 конкретни действия.

#1 Изхвърли отрицателните думи

Това е като борбата с бурените – методично заменяй думите, с които сте свикнали и на които не отдавате значение, но те ви въвеждат в отрицателното поле. Например „страшно“, „ужасно“ създават отрицателна енергия и вредят, без да усетим.

Старай се да не употребявате частицата „не“, особено в изрази „не мога“, „няма да стане“. Мислеи за това, което можеш и което ще стане, а останалото премълчи. Не го изговаряй, дори да го мислиш.

Думите фиксират мислите и ги материализират.

мнения, отзиви, коментари, форум
#2 Стой с изправен гръб

Стойката на човека отразява вътрешните му емоции. В романите описват прегърбени от мъка или грижи герои. Огледай се, ще ги видиш и около теб.

А сега да направим обратното: стой винаги с изправен гръб и стойката ще започне да влияе на емоционалното ти състояние. Не отпускай рамене, не се прегърбвай, не се свивай. Обратно: съзнателно дръж главата изправена, дори да те е срам или да те боли.

#3 Спри новините

Новините, особено телевизионните, са целенасочен поток от отрицателна енергия, на който се излагаме доброволно. Автоматичният ни мозък преживява като истински и случили се на нас катастрофи, кражби, измами.

Ако нямаш сили да изхвърлиш телевизора, поне спри да гледаш новини и актуални предавания, които се ровят в проблемите. Бягай от проблемите – свои и чужди.

#4 Не се оплаквай

Имаш право да си недоволен, но ако го правиш, това вреди първо на теб. Забрави навика да разказваш за тежкия си ден, да обсъждаш тревогите си. Облекчението, което ще изпиташ, е моментно и повърхностно.

Опитай друго упражнение: застани настрани от себе си и се гледай като външен наблюдател. Малко е смешно да се впрягаш толкова, нали?

#5 Прави нещо

Когато мозъкът зацикли на нещо неприятно, хвани се на работа. Изчисти вкъщи или потичай в квартала. Физическото усилие хармонизира емоционалното и психологическото състояние.

#6 Спри автоматичното мислене

В 99% от времето мозъкът работи на автопилот. Той се рее безцелно и предъвква думи, ситуации, безполезни неща от минали моменти. Не му позволявай. Мозъкът затова е създаден – да ни предпазва. Той обмисля негативите, опитвайки се да предвиди стаена опасност.

Давай на мозъка си конкретна задача, върху която да работи, защото той не може да не работи. Ако нямаш идея, дай му да наизустява. Например положителни фрази.

#7 Списък на малките радости

Напиши на лист нещата, които те радват – чашка кафе, прекосяването на кварталната градинка, гледката през прозореца… Ще им обърнеш внимание и ще им се наслаждаваш повече.

#8 Благодари за всичко

Благодари за лошото: благодаря ти, че ми даде опит, че ме обучи, че ме тренира.

Всяко събитие е е опит и мъдрост.

Кажи си, че срещу всяка злина ще получиш в бъдеще едно добро. Очаквай го!

Позитивно мислене
Усмихвай се насила, разтягай мускулите! Това работи
#9 Моят идеален ден

Отдели 3 минути и помечтай за идеалния си ден. Фиксирай моментите в него – похвала от шефа, разходка с децата, момент на нежност с половинката…

На следващия ден допълни картината с нови детайли. С времето тя ще става все по-жива и прекрасна. И накрая ще се материализира, нали?

#10 Пет положителни страни

В негативна ситуация потърси съзнателно 5 ползи. Тренирай да виждаш решения и възможности. Това е въпрос на настройка, която се учи.

#11 Сключи примирие с миналото

99% от негативните ни мисли се подхранват от миналото – от травми и болки, преживени и потиснати в подсъзнанието. Най-вредното е съзнателно да се връщаме назад и да поддържаме миналото живо, да изпитваме отново и отново емоции относно приключили неща.

Осъзнай, че миналото те държи като заложник, и го отрежи.

#12 Използвай думи за успех и сила

Думите, които изговаряш, влияят на света и бъдещето ти. Работи с думи като „успех“, „печалба“, „победа“, „любов“. Според ситуацията. Не е детска игра, а съзнателна промяна на енергетиката.

#13 Създай нова реалност

Определи емоционалното състояние, което желаеш. Формулирай 10 изречения, които те въвеждат в такова състояние. Напиши ги и ги кажи на глас.

#14 Защо не успяваш?

Анализирай провалите си в позитивното мислене. Какво ти пречи, кога се предаваш пред негативизма? Осъзнай и обмисли.

#15 А сега да преобърнем ситуацията

Провалите се възприемат по три начина:

  1. Негативен: Аз се провалих;
  2. Неутрален: Как да поправя нещата;
  3. Идеален: Каква полза да извлека от това?

Успешните хора извличат полза от негативните ситуации, докато другите търсят само позитивни обстоятелства. Така се получава предимство.

#16 Прави добро

Към това ни зоват религиите, философи и писатели. Добрите хора правят добро, пръскат щастие. Има едно клише, че доброто се връща със зло – то е лъжливо. Не вярвайте. Вселената не работи така.

Застъпниците на положителното мислене ни учат да гледаме на всяко нещо в живота, дори на най-тежката ситуация, като подарък от съдбата, вселената или Бог – в каквото вярвате. Въпросът е да не потискаме негативните мисли, а да ги преработим – съзнателно и с инат.

Видео: гимнастика за добро настроение и положителна настройка:

Какъв е вашият опит в положителното мислене? Имате ли конкретни успехи? Какво сте правили и с какъв резултат? Разкажете ни в коментарите или направо в нашия форум ТУК.

За Радост Димитрова

Прочети още

Интелигентност: Как да я различим от глупостта в социалните мрежи?

Интелигентните жени забогатяват, останалите правят кариера

Жените-сови са умни, интелигентни и артистични. Те спят до късно, не се стресират и се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *