Отглеждане на пчели в дадан блатов кошер
Методи за отглеждане на пчели. В населено място. В дадан блатов кошер.

Отглеждане на пчели в дадан блатов кошер и др. методи

Методи за отглеждане на пчели. В населено място. В дадан блатов кошер. Съвети и идеи. Храна, хранилка и поилка. Печалба, въпроси и отговори.

Отличният добив на мед изисква силна подготовка на пчелното семейство и поддържането му в работно, нероево състояние. В различните местности (със свои специфични условия) тези неща се постигат по различен начин. Затова са систематизирани различни методи за отглеждане и продуктивно използване на пчелите. Тяхното прилагане варира и според използваната система от кошери.

Отглеждане на пчели в дадан блатов кошер (ДБ)

Този метод е подходящ за студени райони. Дадан и Блат разработват конструкция на кошер с взаимозаменяеми части. Той дълго време се смята за най-добрия, тъй като позволява да се повиши продуктивността на матката. След като Блат намалява корпуса на 470 / 435 мм, кошерът става отличен и за зимуване.

kosher-03
Конструкцията изобретена от Дадан и доработена от Блат

С две думи дадан-блатовият кошер се описва така: корпус от 12 (срещат се и 10) рамки, дъното не се сваля, магазин с 12 рамки, горна възглавница и покрив.

Кошерът е вертикален и напълно повтаря системата на дивите пчелни гнезда.

Използването на кошера на Дадан-Блат има две изисквания, с които трябва предварително да се запознаете.

 1. Първото е увеличаване на броя на магазините паралелно с увеличаването на събраното к-во нектар и прашец. Тови съвет стъпва на опита на много пчелари и се обяснява с това, че излишъка от магазини не е вреден за пчелите за разлика от недостига на магазини. Също така е необходимо навреме да се сменят магазините – на момента, в който се запълнят.
 2. Второ правило: задължително зареждане със захарен сироп през зимния период с цел подхранване.

Дадан-блатовият кошер се отличава с простота. Той може да се изработи самостоятелно от подръчни материали. Множество пчелари от разни континенти го използват с успех, защото:

 1. Корпусът е достатъчно просторен, за да поеме силно семейство;
 2. За зимуването може да се обединят две семейства, макар и разделени с преградка;
 3. Конструкцията минимизира риска от роене;
 4. Събирането е крайно лесно, защото медът се намира на едно място. Ако трябва да се увеличи мястото за семейството или за меда, достатъчно е да се поставят допълнителни корпуси и магазинни рамки;
 5. Кошерът служи дълго – 25 и повече години.

Този кошер изглежда идеален, но има и недостатъци. Той бива критикуван, защото семейството се развива бавно и дълго набира сила. Кошерът е обемист и е неудобен за подвижни пчелини. Магазинните рамки за удобни за работа, но са двойно по-малки от корпуса.

Мнозина пчелари считат тази система за добра за малки кошери. Работата с нея е качествена, но не бърза.

Други методи за отглеждане на пчели

В пчеларството са разработени методи за предотвратяване на роенето на пчелите и за поддържане на семействата в работно, нероево състояние. Главното е, че пчеларят насочва енергията на летящите пчели към полезна работа. Ако кошерът е окоплектован и няма нужда от нови семейства, цялата енергия на тези пчели трябва да бъде насочена към максимално увеличаване на медосбора.

В някои местности се събират много летящи пчели дълго преди да настъпи медосбора. Продължително време те не могат да бъдат ангажиране със събиране на нектар и строеж на пити. Поради продължителното бездействие силните семейства в повечето случаи минават в роево състояние, въпреки общите предпазни мерки.

Тъй като пчеларят не може пряко да включи резервните летящи пчели в продуктивна работа, той е длъжен по косвен път да използва енергията им за увеличаване на медосбора. С тази цел се създават временни отводки, в които бездействащите пчели нарастват трикратно. По този начин едновременно се увеличава количеството на пчелите и се предотвратява роенето.

Животът в пчелина може да се организира и по други методи. Те са множество и са наречени на името на техните създатели – Цебро, Сименс, Камеровски, Брюханенко, Метц, безконтактен, канадски и др.

Как се отглеждат пчели в населено място

По-често пчели се отглеждат в дворове, вили и градини. Или на безлюдни участъци в полето или планината. Но немалко пчелари държат кошерите си в населени места. Впрочем кошер може да се сложи и на балкона.

В крайна сметка по-важното за кошера не е населеността, а това да бъде на сухо, безветрено място, по-далече от шосе и от промишлени комплекси.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Проблемът в населените места по-скоро е обратен. Съседите, на които се налага да съжителстват с жужащите насекоми, може и да не са съгласни с плановете на пчеларя. Ако бъдат ужилени, те могат да подадат жалба и да създадат неприятности. А в периода на медосбора ужилването е доста вероятно.

Ето защо в някои общини ограничават допустимия брой кошери в двора. Например в Стралджа те са 10 на брой.

kosher-02
Уникални хрумки на изобретателни пчелари

Въпроси и отговори

Колко кошера може да гледа сам човек?

Начинаещите пчелари се интересуват от това какъв обем от кошери биха могли да обслужват и съответно – да намерят реализация на меда. Това в случай, че на пчеларството се гледа като на бизнес.

Опитните им колеги отбелязват, че броят на кошерите зависи от използвания метод. Най-лесно е да се изчисли по нужния брой часове за всяка дейност.

Най-общо един пчелар с опит спокойно би се справил със 100 кошера. А ако се занимава само с пчеларство, и с повече.

Каква печалба може да има?

Печалбата отново зависи от опита на пчеларя. От способността му да добие достатъчно мед.

Разходите по един нов кошер възлизат на около 250 лв. Добив от 30 кг мед при цена на едро от 6-7 лв и на дребно от 8-10 лв показва, че приходите биха могли да бъдат минимални. Пчеларите трябва да залагат на по-високи добиви. Нерядко на начинаещите се казва, че е възможно първите години да работят на загуба, докато придобият достатъчно знания и развият силни семейства.

Колко струва кошер с пчели?

Според актуалните цени към края на 2020 г., кошер с пчелно семейство се търгува в диапазона 180 – 200 лв. Предложения са публикувани в сайтовете за частни обяви. Максималната искана цена към момента е 220 лв.

Включете се в нашия форум със „златни“ съвети и идеи за начинаещи пчелари. Споделете по темите: храна за пчели, хранилка за пчели, поилка за пчели. Кои са добрите?

20+ факти за пчелите, които не знаем

Всяка система има ключово звено, без което не може да съществува. Не и хармонично и безпроблемно. Такава е пчелата за земния живот. Без пчелата изхранването на живите същества би станало дотолкова трудно, че ще настъпи поне повсеместен глад. Любителите на драмата биха казали – заличаване на живота. Малко е преувеличено, но донякъде правдиво

Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне
Смъртта на пчелите може да предизвика края на нашата цивилизация.

През 2008 г. Институтът Ъртуоч в Англия обявява пчелата за ключовото живо същество на планетата. Заключението се потвърждава отново през 2019 г., вече със загрижена нотка за оцеляването на това насекомо.

Изчезването на човечеството поради измирането на пчелите е опция на теория. Истината е, че човекът е достатъчно напреднал, за да се справи по други начини. Но това би му коствало много – животът ще стане скъп, труден и не за всички на планетата. Пчелите осигуряват евтино препитание, а това не е малко за милиардите, които чакат залъка си от земята.

Покрай казуса с оцеляването, пчелите застанаха на вниманието ни. И удивиха. Оказа се, че почти нищо не знаем за тях, освен че жилят и боли.

21 000 вида пчели

Има повече от 21 000 вида пчели, като някои от видовете са представени от единични екземпляри. Казва го ентомологът, изследовател и учен от Оксфорд д-р МакГавин. Симбиозата между насекомите и цветните растения създава богатото разнообразие на живота на Земята. Възникването на пчелите съвпада с появата на покритосеменните растения преди 100 млн. години, казва оксфордският учен.

Осигуряват до 90% от храната

Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне
Удивителна фотография на пчелно семейство в движение

По данни на Гийнпийс пчелите осигуряват от 60 до 90 % от храната, която се потребява на земята. В другата влизат всички растителни храни, вкл. семената и ядките. Те са част от неотменното ежедневно меню на човека.

ASAP Science илюстрира ролята на пчелата с бадем.

Бадемът се опрашва, за да даде бадемов орех. Обвивките се използват за фураж. Ако изчезнат пчелите, няма да има и бадеми. Ще се съкрати хранителната база на домашните животни. И това е само една ядка, която дори не присъства всеки ден на трапезата ни.

Но ако намалее хранителната база на млекодайните, ще има видимо намаление на месото, млякото, яйцата и др. животински продукти. Цялата хранителна верига зависи от всяка свое звено, а в основата стои пчелата.

Бадемът може да се опрашва на ръка. Но това ще повиши в пъти неговата себестойност. Ще поскъпват не само ядките, но и животинските продукти. Въпреки че този вид фураж дори не е основен за животните.

Медът – да не го подценяваме

Най-старият известен подсладител на планетата е медът. И най-полезният. Ползва се за лек, за храна. Общият обем на експорта на водещите страни-производителки е над 2.4 млд. $, и то по данни отпреди десетилетие.

За 50-годишнината на Деня на Земята Google пусна дудъл за пчелите. Това е мини игра, при която играчът помага на пчелата да опраши растенията. Така гигантът се ангажира с проблема с пчелите, които масово измира от 1-2 десетилетия.

ТОП 7 впечатляващи факти за пчелите

#1 Пчелите са обширна група

Anthophila крие зад себе си над 21 000 вида насекоми, населяващи всички континенти без Антарктида. Разнообразни по размери, могат да са от няколко милиметра до 4-сантиметровата Megachile pluto.

#2 Пчелите опрашват повечето цветни растения

Ролята в екосистемите е да опрашват. Събирайки прашец и нектар за своите нужди, те пренасят частици по различни растения. Така пчелата отговаря за над 2/3 от селскостопанската реколта на Земята.

#3 Пчелите не са индивидуален организъм

Те живеят на колонии като единен свръхорганизъм. Сякаш кошерът е едно същество, което се дели на хиляди частици. Всяка частица – пчела, има своя функция. Тя има важен принос за цялото, но не може да живее вън от семейството си, тоест от организма.

Две числа ни помагат да оценим мащаба на пчелния свръхорганизъм.

Една работничка тежи 0.1 г,

стандартното пчелно семейство – 6 – 8 кг.

Това се обяснява идеално във видеото:


#4 Те имат очи, но не виждат

Пчелите имат 5 очи, но не виждат като човека. Не различават червения цвят. Трите очи са прости и отговарят за разпознаване на осветеността, а двете са сложни  – състоят се от множество частици, които наслагват картината на околния свят като мозайка.

Пчелата различава ултравиолетовия спектър и част от видимия. Най-добре виждат синьото.

#5 Жуженето е знак

Пчелата жужи различно според това как се чувства. Жуженето идва от махането на крилцата, което е със скорост от 440 маха в секунда. Тембърът на жуженето зависи от физиологичното състояние и е показател за него. По характера на звука човекът разбира дали пчелата е гладна или мръзне, дали се кани да напусне кошера или има потомство.

И обратно – пчелата се управлява акустично. Може чрез звуци да се примами извън кошера, за да бъде обработен срещу паразити например.

#6 Пчелата е яко същество

Пчелното трудолюбие е нарицателно. Тези насекоми наистина работят постоянно. За ден работничката може да направи 10 излитания, да изследва територия от 12 хектара. Тя издържа натоварвания, високо налягане и големи разлики в температурата. Това й позволява оптимизираното устройство на тялото. Пчелите в Нотр Дам устояват на пожара и дори имат потомство.

#7 … но много боледуват

Пчелите са яки, но ги морят много болести. Те имат свои инфекции, вкл. вирусни, както и различни паразити. „Грипът“ на пчелите е вароатозата, причинявана от паразитиращ кърлеж.

Заради болести пчелите напускат кошерите си и не се връщат. Това изглежда като действие без видима причина.

Но пчелите измират!

Снимки от различни части на България показват купища мъртви пчели. Те загиват край кошерите, на полето, навсякъде, поразени от земеделските отрови. Как ще се промени животът на Земята без пчели? Реална оценка на ситуацията

Петиция за спасяването им

Петиция, адресирана до земеделския министър, призовава да се спре тровенето на българските пчели. Настоява се за нощно пръскане с пестициди, за да се намалят пораженията.

Хиляди пчели биват отровени при обработване на земеделските площи. Авторите на петицията са събрали данни за изтребването на 4000 пчелни семейства. Данните са от началото на тази година и са частични – от няколко района.

В документа се дава за пример Франция, където е въведено пръскане по тъмно, когато пчелите са се прибрали. Местната агенция по безопасността на храните докладва, че те са най-активни сутрин и на тази база се решава изместване на обработките с химикали.

Моля, подпишете, за да спасим пчелите, призовават авторите и подчертават, че другите мерки за опазване на пчелините не се спазват и не работят. Петицията ще намерите ТУК.

В социалните мрежи се споделят снимки на

купища мъртви пчели

Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне
Такива снимки се правят навсякъде по света

Гледката е ужасяваща. „Ако това бяха кучета и котки, любителите на животните щяхте да скочите до небесата, но тъй като са пчели, мълчите“ – упреци в този стил целят осъзнаването на повече хора.

Възможен ли е живот без пчели?

Без пчели ще загинат повечето ентомофилни видове и сортове растения. Ентомофилни значи зависими от опрашване. За да не допусне това, човекът ще се научи да опрашва по друг начин. Например с метлички, както и сега се опрашват крушите в Китай.

Истински засегнати ще бъдат дивите растения, които се опрашват от пчелите. Те действително ще изчезнат.

Защо са ни пчелите?

За градския човек пчелата е източник на мед и различни продукти за здравето, имунитета и за трапезата. Без мед можем да минем, но пчелата обезпечава изхранването на човечеството чрез опрашване. Голяма част от земеделската продукция се произвежда с участието на пчелите. Оценяват я на 90% – повечето плодове, значителен дял от зеленчуците, маслените растения и фуража за животните.

Не само пчелите осигуряват опрашване. Значителна част от това се върши от дивите насекоми – пеперуди, земни пчели и дори мравки.

По-важното е, че наличието на пчелни семейства близо до селскостопанските култури значително увеличава реколтата. Например пчелин до ябълкова градина повишава добива с 15-20%, а разположен до слънчогледова нива вдига добива с 40 – 50%.

И все пак днес ни е разчитаме на пчелите, защото дивите опрашващи видове не се справят в условията на еднокултурно селско стопанство – когато поля, засети само с един вид растение, стигат до хоризонта. Те са принудени да се справят в условия, когато ту няма никаква храна, ту за кратък период тя е много.

Второ, дивите насекоми с опрашваща способност близко до земеделските площи стават все по-малко. Площите се обработват с пестициди, от което насекомите загиват. При изораването на големи площи също загиват много насекоми.

Учените се подготвят за някакви катаклизми в тази посока, разработвайки самоопрашващи се сортове. За жалост те не са на висотата на „старомодните“. Например този тип краставици са безвкусни, а семената на самоопрашилия се слънчоглед съдържат по-малко масло.

Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне
60% от храната ни се осигурява от пчелите, 90% от земеделието разчита на тях

Други полезни растения не зависят от насекомите. Например зърнените – те добре се опражват от вятъра в нормални условия. Но във влажно време вятърът не се справя равномерно и тук се включват пчелите.

Пчелите са нужни и на животновъдството. Най-вкусното сено с голям процент белтъчини се получава от бобовите – детелина, люцерна и др. Когато в сеното има такива растения, животните се развиват по-добре и натрупват мускулна маса. Полята с такива фуражни растения също заемат значителни площи и изискват опрашване.

Дори и заместителя на месото – соята, по последни данни повишава реколтата си благодарение на пчелите с 10 до 40%.

И накрая, без пчели се приключва с един от вариантите за екологизиране на автомобилния транспорт: биодизел от рапично масло. Той се смята за един от перспективните заместители на нефтопродуктите, но добивът и тук зависи от опрашването на пчелите.

Животът няма да изчезне, но ще стане труден и скъп

Истината е, че без пчели животът няма да изчезне, но ще стане

Труден и скъп

За значим дял от човечеството ще изчезнат или ще станат трудно достъпни 60% от всички хранителни продукти, на първо място плодове и зеленчуци. Друга част ще станат безумно скъпи, защото те и сега се отглеждат трудно.

Какво се случва в момента?

В днешно време огромно количество пчелни семейства изчезват и продължават да изчезват заради пестицидите и хербицидите, заради отглеждането на генно-модифицирани растения и заради още по-плътно покриване на повърхността с източници на електромагнитно излъчване.

Повече от 230 000 растителни вида се нуждаят от непосредствено опрашване – морков, зеле, ябълка, круша, вишня. Всички видове грозде, ядките, цитрусите…

Реколтата, получена със съдействието на пчелите, е основен източник на витамини и минерали за човека. Тя осигурява значителна част от потребностите на витамин Е, К, А и В и още:

 • 98% от нуждите от витамин С;
 • 58% от нуждата от калций,
 • 62% – на флуор;
 • 29% – на желязо.

Човечеството няма да умре от глад – това е преувеличено. Но ще му стане в пъти по-трудно и по-скъпо да си осигурява храната.

Още поражения

Природата на Земята ще се промени драстично. Ще изчезнат не само опрашваните от пчели растения, а и много други, които невидимо са свързани с тях – растения и животни. Отпадането на толкова голям фрагмент от общата екосистема ще повлияе и на цялото. Животът на Земята ще премине към нови условия. Растенията, животните и самият човек ще започне да се приспособява към новите условия. Ще бъде трудно, мъчително, усилно.

Защо човечеството трябва да си го причинява?

Привържениците на екологичното земеделие твърдят, че е много лесно да предотвратим всичко това – като се откажем от всякакви химикали и да преминем към безвредни натурални средства. Да, добивите ще спаднат, но далеч с по-малко, отколкото това ще се случи, когато пчелите си отидат.

Защо фермерите вредят на себе си, изтребвайки пчелите. Глупави ли сме или? Трябва по-строго законодателство. Сами се унищожаваме! Това са част от отзивите, които подписали поставят под петицията. А какво ще кажете вие? Изразете мнението си направо ТУК.

Видео: Пчелите измират из целия свят, защо?

Първоначално публикувано на:21.12.2020 @ 19:39

За Радост Димитрова

Прочети още

Жена Телец, характеристика, съвместимост

Жена Телец: коя е тя и какво иска? Съвместимост

♠ Характеристика на жена Телец ♠ Водеща стихия, планета ♠ Камък, защитен талисман ♠ Разпознаваема …

6 Мнения

 1. Анелия Илиева

  Да спасим пчелите!

 2. Andreeva nikolina

  Да се спре използване на пестициди и всякакви отрови!Това е престъпление спрямо природата!

 3. Радосвета

  Подкрепям!

 4. Росица Неделчева

  Относно колко се печели от кошери – Мой роднина си вади около 3 000 лв годишно от няколко кошера в двора. Винаги казва, че това не е бизнес, а хоби, което си плаща разходите, а наградата е винаги пресен и качествен мед вкъщи. И ние си взимаме от него!

 5. Крум Петров

  Продавам хранилка за пчели, по 3-4.50 лв според размера. При интерес, пишете

 6. Орлин Карадимов

  Препоръчайте ми хубава и максимално евтина храна за пчели

 7. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *