Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне

Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне

Снимки от различни части на България показват купища мъртви пчели. Те загиват край кошерите, на полето, навсякъде, поразени от земеделските отрови. Как ще се промени животът на Земята без пчели? Реална оценка на ситуацията

Петиция, адресирана до земеделския министър, призовава да се спре тровенето на българските пчели. Настоява се за нощно пръскане с пестициди, за да се намалят пораженията.

Хиляди пчели биват отровени при обработване на земеделските площи. Авторите на петицията са събрали данни за изтребването на 4000 пчелни семейства. Данните са от началото на тази година и са частични – от няколко района.

В документа се дава за пример Франция, където е въведено пръскане по тъмно, когато пчелите са се прибрали. Местната агенция по безопасността на храните докладва, че те са най-активни сутрин и на тази база се решава изместване на обработките с химикали.

Моля, подпишете, за да спасим пчелите, призовават авторите и подчертават, че другите мерки за опазване на пчелините не се спазват и не работят. Петицията ще намерите ТУК.

В социалните мрежи се споделят снимки на

купища мъртви пчели

Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне
Такива снимки се правят навсякъде по света

Гледката е ужасяваща. „Ако това бяха кучета и котки, любителите на животните щяхте да скочите до небесата, но тъй като са пчели, мълчите“ – упреци в този стил целят осъзнаването на повече хора.

Възможен ли е живот без пчели?

Без пчели ще загинат повечето ентомофилни видове и сортове растения. Ентомофилни значи зависими от опрашване. За да не допусне това, човекът ще се научи да опрашва по друг начин. Например с метлички, както и сега се опрашват крушите в Китай.

Истински засегнати ще бъдат дивите растения, които се опрашват от пчелите. Те действително ще изчезнат.

Защо са ни пчелите?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За градския човек пчелата е източник на мед и различни продукти за здравето, имунитета и за трапезата. Без мед можем да минем, но пчелата обезпечава изхранването на човечеството чрез опрашване. Голяма част от земеделската продукция се произвежда с участието на пчелите. Оценяват я на 90% – повечето плодове, значителен дял от зеленчуците, маслените растения и фуража за животните.

Не само пчелите осигуряват опрашване. Значителна част от това се върши от дивите насекоми – пеперуди, земни пчели и дори мравки.

По-важното е, че наличието на пчелни семейства близо до селскостопанските култури значително увеличава реколтата. Например пчелин до ябълкова градина повишава добива с 15-20%, а разположен до слънчогледова нива вдига добива с 40 – 50%.

И все пак днес ни е разчитаме на пчелите, защото дивите опрашващи видове не се справят в условията на еднокултурно селско стопанство – когато поля, засети само с един вид растение, стигат до хоризонта. Те са принудени да се справят в условия, когато ту няма никаква храна, ту за кратък период тя е много.

Второ, дивите насекоми с опрашваща способност близко до земеделските площи стават все по-малко. Площите се обработват с пестициди, от което насекомите загиват. При изораването на големи площи също загиват много насекоми.

Учените се подготвят за някакви катаклизми в тази посока, разработвайки самоопрашващи се сортове. За жалост те не са на висотата на „старомодните“. Например този тип краставици са безвкусни, а семената на самоопрашилия се слънчоглед съдържат по-малко масло.

Петиция призовава за нощно пръскане на нивите: Да спасим пчелите на България от отравяне
60% от храната ни се осигурява от пчелите, 90% от земеделието разчита на тях

Други полезни растения не зависят от насекомите. Например зърнените – те добре се опражват от вятъра в нормални условия. Но във влажно време вятърът не се справя равномерно и тук се включват пчелите.

Пчелите са нужни и на животновъдството. Най-вкусното сено с голям процент белтъчини се получава от бобовите – детелина, люцерна и др. Когато в сеното има такива растения, животните се развиват по-добре и натрупват мускулна маса. Полята с такива фуражни растения също заемат значителни площи и изискват опрашване.

Дори и заместителя на месото – соята, по последни данни повишава реколтата си благодарение на пчелите с 10 до 40%.

И накрая, без пчели се приключва с един от вариантите за екологизиране на автомобилния транспорт: биодизел от рапично масло. Той се смята за един от перспективните заместители на нефтопродуктите, но добивът и тук зависи от опрашването на пчелите.

Животът няма да изчезне, но ще стане труден и скъп

Истината е, че без пчели животът няма да изчезне, но ще стане

Труден и скъп

За значим дял от човечеството ще изчезнат или ще станат трудно достъпни 60% от всички хранителни продукти, на първо място плодове и зеленчуци. Друга част ще станат безумно скъпи, защото те и сега се отглеждат трудно.

Какво се случва в момента?

В днешно време огромно количество пчелни семейства изчезват и продължават да изчезват заради пестицидите и хербицидите, заради отглеждането на генно-модифицирани растения и заради още по-плътно покриване на повърхността с източници на електромагнитно излъчване.

Повече от 230 000 растителни вида се нуждаят от непосредствено опрашване – морков, зеле, ябълка, круша, вишня. Всички видове грозде, ядките, цитрусите…

Реколтата, получена със съдействието на пчелите, е основен източник на витамини и минерали за човека. Тя осигурява значителна част от потребностите на витамин Е, К, А и В и още:

мнения, отзиви, коментари, форум
 • 98% от нуждите от витамин С;
 • 58% от нуждата от калций,
 • 62% – на флуор;
 • 29% – на желязо.

Човечеството няма да умре от глад – това е преувеличено. Но ще му стане в пъти по-трудно и по-скъпо да си осигурява храната.

Още поражения

Природата на Земята ще се промени драстично. Ще изчезнат не само опрашваните от пчели растения, а и много други, които невидимо са свързани с тях – растения и животни. Отпадането на толкова голям фрагмент от общата екосистема ще повлияе и на цялото. Животът на Земята ще премине към нови условия. Растенията, животните и самият човек ще започне да се приспособява към новите условия. Ще бъде трудно, мъчително, усилно.

Защо човечеството трябва да си го причинява?

Привържениците на екологичното земеделие твърдят, че е много лесно да предотвратим всичко това – като се откажем от всякакви химикали и да преминем към безвредни натурални средства. Да, добивите ще спаднат, но далеч с по-малко, отколкото това ще се случи, когато пчелите си отидат.

Защо фермерите вредят на себе си, изтребвайки пчелите. Глупави ли сме или? Трябва по-строго законодателство. Сами се унищожаваме! Това са част от отзивите, които подписали поставят под петицията. А какво ще кажете вие? Изразете мнението си направо ТУК.

Видео: Пчелите измират из целия свят, защо?

 

За Радост Димитрова

Прочети още

Интелигентност: Как да я различим от глупостта в социалните мрежи?

Интелигентните жени забогатяват, останалите правят кариера

Жените-сови са умни, интелигентни и артистични. Те спят до късно, не се стресират и се …

3 коментара

 1. Анелия Илиева

  Да спасим пчелите!

 2. Andreeva nikolina

  Да се спре използване на пестициди и всякакви отрови!Това е престъпление спрямо природата!

 3. Радосвета

  Подкрепям!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *