Рибар намери кораб на съмнително разстояние от Бермудския триъгълник
Бермудски триъгълник 03

Бермудски триъгълник. 15+ плашещи факти (+ снимки)

Рибар намери кораб на съмнително разстояние от Бермудския триъгълник. Къде се намира и защо е толкова опасен проклетият Бермудски триъгълник. Ето какви са 15-те най-интересни и донякъде достоверни версии.

Бермудският триъгълник е област в Атлантическия океан, ограничена от триъгълник с върхове във Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико. Тези, които вярват, че мистериозните изчезвания на кораби и самолети в Дяволския триъгълник наистина се случват, излагат различни хипотези, за да ги обяснят: от необичайни метеорологични явления до отвличания от извънземни или от жители на Атлантида.

15. Христофор Колумб е първият, който говори за аномалиите на Бермудския триъгълник

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-09През 1492 г. Христофор Колумб е искал да намери нов път към Азия и открил Америка. Колумб е първият известен пътешественик, който е прекосил района на Атлантическия океан, който сега наричаме Бермудски триъгълник. Неговият дневник съдържа описание на море, изцяло изпълнено с водорасли, история за необичайното поведение на иглата на компаса, за внезапната поява на огромен огнен език от водата, за странно сияние на морето.

14. Повечето от изчезналите кораби и самолети никога не са открити

От 1600-те години кораби започват да изчезват в злополучния триъгълник. Много хора свързват загубата с течението Гълфстрийм. Поради скоростта на водата, достигаща 2,5 метра в секунда, в това течение всички отломки, боклуци и дори самолет ще бъдат отнесени на разстояние от няколко километра само за няколко минути. През 1925 г. товарният кораб SS Cotopaxi на Clinchfield Navigation изчезва безследно. Същата година кубинската брегова охрана открива кораб, изчезнал преди 90 години в Карибите. На борда нямало следи от екипажа.

13. В района на Бермудския триъгълник компасът показва грешна посока

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-01Компасите в тази област се държат странно и дават неправилни показания. Общоприето е, че в електромагнитното поле на Земята има дупки. Има много области на Земята, където компасът няма да сочи право на север. Така че Бермудският триъгълник не е единственото място на планетата, където се откриват подобни аномалии.

12. В Бермудския триъгълник са се загубили повече кораби, отколкото знаем

Не всички истории за изчезването на кораби и самолети се отразяват в медиите. Освен това някои бедствия се дължат на човешкия фактор. Според скептиците онези кораби, които са се разбили и изчезнали в Бермудския триъгълник, са били просто жертви на грешки на екипажа.

11. Изчезване на екипажите

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-08През 1872 г. корабът „Мария Селесте“ напуска Стейтън Айлънд, Ню Йорк в посока към пристанището в Генуа, Италия. На кораба освен капитана и екипажа от 7 души е била съпругата на капитана и неговата двегодишна дъщеря. Корабът е открит 4 седмици по-късно, без екипаж. В същото време провизиите, личните вещи, парите и бижутата остават непокътнати. А местоположението на нещата показвало, че корабът не е попадал в силна буря.

10. Размерът на Бермудския триъгълник е много по-голям

Площта на Бермудския триъгълник в класическите му граници е малко над 1 милион квадратни километра. Но някои експерти предполагат, че аномалната площ е много по-голяма.

9. Изчезват не само кораби, но и самолети

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-02Най-известният случай, споменат във връзка с Бермудския триъгълник, е изчезването на звено от пет торпедни бомбардировачи от клас Avenger. Тези самолети излитат на 5 декември 1945 г. от американската военноморска база във Форт Лодърдейл и никога не се връщат. Техните останки, както и екипажът, не са открити. След изчезването на Отмъстителите са били изпратени и други самолети в търсене на пострадали и един от тях също изчезва безследно.

8. Портал за време

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-07Брус Гернън отлита от Бахамите с баща си и приятел и се насочва към Маями Бийч, Флорида, САЩ. Малко след изкачването пилотът забелязва странен полукръгъл облак точно отпред, накъдето се е насочил. В облака имало ярки проблясъци и Джерън и пътниците усетили чувство, подобно на безтегловност. Всички навигационни инструменти били в неизправност, иглата на компаса стрелкала във всички посоки. Когато самолетът излетял от тунела, Брус видял, че вече се приближава към Маями Бийч. В същото време полетът отнел само 45 минути, въпреки че трябвало да продължи поне 75!

7. Аномалиите не се срещат само в Бермудския триъгълник

Дяволското море – така японските рибари са нарекли тихоокеанските води около остров Миякеджима (128 км южно от Токио), разположен в северната част на Филипинско море. Изследователите на паранормалната дейност уподобяват тази област на Бермудския триъгълник, защото корабите и самолетите мистериозно изчезват в нея.

6. Лоша репутация

Въпреки лошата си репутация, много маршрути както по море, така и за самолети, минават през Бермудския триъгълник всеки ден. В същото време не се чува нищо за мистериозни изчезвания и бедствия.

5. Атлантида в дъното на Бермудския триъгълник

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-03Изследванията на океанското дъно край бреговете на Куба с помощта на дълбоководен робот потвърждават, че на самото дъно на Бермудския триъгълник се намира град с гигантски размери. Учените предполагат, че това е Атлантида. „Американското правителство получило доказателства за съществуването на подводен град по време на кубинската ракетна криза през 60-те години на миналия век. След това ядрена подводница се спуска дълбоко в морето по течението на Гълфстрийм, където открива структури, подобни на пирамидите. Военните веднага поемат контрола над мястото, за да не бъде открито и да не попадне в ръцете на Съветския съюз“, казват журналистите.

4. Територия на извънземните

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-04Въпреки че все още не е доказано съществуването на извънземни, някои приписват всичко, което се случва в Бермудския триъгълник, на тях. През 2009 г. в нощното небе над тази зона се появили неизвестни светлини, които дори образували нещо като водовъртеж и изчезнали час по-късно.

3. Непредсказуемо време

Силните тропически циклони, бури и урагани са често срещани в района на Бермудския триъгълник. Те връхлитат най-често неочаквано.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

2. Блуждаещи вълни

Предполага се, че блуждаещи вълни, за които се смята, че са високи до 30 метра, може да са отговорни за смъртта на някои кораби в Бермудския триъгълник.

1. Съвпадение и човешки фактор

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-05Скептиците твърдят, че основната причина за изчезването на повече от 100 кораба в Бермудския триъгълник е човешка грешка. Грешките са от човешка природа и дори опитен капитан или пилот не е имунизиран срещу грешки.

Още един интересен случай

Край мексиканския бряг има място, истинско гробище за плавателни съдове. 70-я открит там се казва „Поланко“, кръстен на името на откривателя си – обикновен рибар. Водите с трагична слава се намират недалеч от Бермудския триъгълник. Учените търсят връзка. Може би „Поланко“ ще разкрие повече?

В крайбрежните води на мексиканското селище Махахуал започна изследването на кораб, който е потънал преди стотици години, съобщава Националният институт по история и археология на Мексико.

Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-06Плавателният съд е открит от местния рибар Мануел Поланко съвършено случайно. На пръв поглед корабът е престоял под вода повече от 200 г. Може би се е ударил в коралов риф или е станал  жертва на аномалия. Сравнително наблизо е разположена тайнствената зона, позната като Бермудски триъгълник.

Мястото, на което е потънал този кораб, също има печална слава, почти от мащабите на Бермудския триъгълник. Край този мексикански бряг са намерени точно 70 плавателни съда, намерили края си на морското дъно. По тази причина морския участък е със статут на културно наследство.

Дали откритият край Мексико кораб е жертва на Бермудския триъгълник, погълнат в него и „изплют“ на друго място? Или е попаднал под друго, но също така опасно влияние – това тепърва ще бъде изследвано.

Самият кораб е открит от рибаря още през 90-е години, но досега не му е обръщано внимание. Този месец друго събитие кара учените да се сетят за сведенията на Поланко. Националният институт нарича потъналия съд на името на рибаря. След като ограничителните мерки около пандемията от COVID-19 отминат, ще започнат изследователските работи.Рибар намери кораб на съмнително разстояние от Бермудския триъгълник

Цялата дървесина на кораба е изгнила, но металните части са запазени добре. Археолозите предполагат, че отломките принадлежат на английски кораб от края на XVIII — началото  на XIX век.

Интересът към кораба „Поланко“ идва, след като през януари край Флорида бяха намерени останките на парахода Cotopaxi. Той пропада в нищото преди 95 г. Неизяснените обстоятелства го свързват с легендата за  Бермудския триъгълник.

Още източници по темата на английски и допълнителна информация: „Бермудски триъгълник“ – известният филм в ИМДБ; * Бермудски триъгълник карта; * Бермудският триъгълник и неговите пирамиди.

Разстоянието между Махахуал и Бермудския триъгълник е над 1000 мили, но това не пречи на изследователите да търсят връзка с злокобното място в Саргасово море. Там са изчезнали безчетен брой плавателни и въздушни съдове, като това се свързва с аномални явления.Бермудски триъгълник bermudski-triagalnik-10

Наскоро бяха разсекретени данни за един от тези случаи от 93 г., при които американска подводница по неведоми пътища се озовава на 3000 мили от местоположението си в Саргасово море. За кратко тя изчезва от радарите и се появява отново в Индийския океан, близо до бреговете на Африка.

Екипажът е усетил момента на „пренасянето“ като силна вибрация. Необяснимото е, че младите членове на екипажа изведнъж остаряват, а по-нататък съдбата им е неизвестна.

Видео: Филм на ВВС за Бермудския триъгълник

Първоначално публикувано на:16.12.2020 @ 9:35

За Радост Димитрова

Прочети още

Отвращаване от алкохол. Лечение на алкохолизъм в домашни условия

Има ли ефикасно лекарство против алкохолизъм? Тайно лечение в домашни условия

Търсим ефикасно лекарство против алкохолизъм. Възможно ли е тайно лечение на алкохолизъм с хапчета и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *