Магнезиев хлорид-01

Какво е магнезиев хлорид? Формула, приложение, химични и физични свойства. Ползи за здравето

Какво представлява съединението магнезиев хлорид? Какво приложение има и за какво се ползва? Как влияе върху здравето? Химични и физични свойства, формула и производство

Магнезиев хлорид е от хранителните добавки, които се ценят не само заради свойствата им на емулгатори, стабилизатори и консервиращи агенти, но и заради ползата им за здравето.
Добавката с индекс Е511 подобрява хранителните продукти и опростява тяхното приготвяне. Тя е ключов лекарствен компонент и химически реагент.

Какво е магнезиев хлорид?

Е511 е неорганично съединение, синтез от солна киселина, хлор, магнезий и магнезиеви соли. В природата съществува като минерал бишофит. Намира се в океанските падини и на мястото на пресъхнали морета.

Приложение, за какво се използва?

Магнезиев хлорид представлява интерес за хранителната промишленост на първо място като сгъстител и стабилизатор. Намираме го в мариновани консерви, безалкохолни напитки, сгъстители за теста, в някои млечни, при консервираните и сиропирани плодове, при диетични храни с понижена калоричност.Магнезиев хлорид-03
По добавката се увличат японците, които напоследък увеличиха употребата на соево мляко и тофу. Те правят „нигари“ – воден концентрат на магнезиев хлорид.
Най-голяма част от произвеждания в света магнезиев хлорид се поема от фармацевтичната промишленост. Той е спомагателно вещество за производството на таблетки, гранули, прахчета и разтвори.

Магнезиев хлорид е пряк източник за попълване на недостига на магнезий в организма. Добър начин за усвояване е през кожата (масла, соли за вана).
Отделно се използва в козметиката, дерматологията, за различни лекарства и продукти за кожа. Освен това e полезен за офталмологията, стоматологията, отоларингологията, за лечение на съдови и сърдечни патологии, на двигателната система.

Магнезиев хлорид намира място в строителството за производство на пенобетон, газобетон и др. материали. Той е най-ефикасният продукт срещу сняг и ледове. Ускорява топенето им. Предпазва настилките от разрушаване. Замръзва под -35°С и се ползва срещу обледеняване.
Има място в текстилната промишленост при оцветяване на тъкани, в горската промишленост за потушаване на пожари, в селското стопанство като добавка за домашните животни и растенията.

Влияние върху здравето

Магнезиев хлорид-02Магнезият е участник в ключови процеси като енергийния обмен, метаболизма на мастните киселини и ензимни реакции, в синтеза на протеини и простагландини, в нервно-мускулните съкращения, в регулация на калий и натрий, а чрез тях влияе на водния баланс.
Показан е при остеохондроза, остеоартроза, радикулит, артрит, патологии на периферните нерви, при купища кожни заболявания, вкл. акне и алерии. Ваните с магнезий са чудесни при мускулна и ставна болезненост, при хронифицирана умора и варикоза. Ускорява циркулацията на течностите в тялото.

Химична формула

MgCl2

Химични свойства

Веществото е добре разтворимо във вода и спирт. Нетоксично, взриво- и пожаробезопасно. Образува двойни соли, сред които изключително ценен е карналит, източник на магнезий и калиев хлорид.

Физични свойства

Магнезиев хлорид-04Магнезиев хлорид изглежда като хигроскопични кристали – прозрачни или бели. Веществото няма мирис, средно се разтваря в етанол и добре – във вода. Температурата на разпадане е 300°С, на топене – 713°С, на кипене – 1412°С.

Производство на магнезиев хлорид

Добиването на магнезиев хлорид става по няколко начина. Изкуствената технология е чрез изпаряване на морска вода, последвано от дехидратация със солна киселина при 100-200°С. Друг начин е от бишофит, но той не е удобен, защото солта бързо се изпарява.
“Химснаб-Химически продукти” ООД е производител на магнезиев хлорид. Предприятието предлага изгодна цена според количеството. ТУК: изпрати запитване!

Първоначално публикувано на:15.12.2020 @ 11:32

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Какво ядат врабчетата?

Тайните на едно врабче. Какво ядат врабчетата? Хранилка за птици как се прави?

Какво ядат врабчетата? Каква храна за врабчета да вземем? Как да направим хранилка за птици …

Едно мнение

  1. Продават ли в аптеките магнезиев хлорид на кристали за пиене? Каква е дневната препоръчителна доза?

  2. Вижте и тези материали по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *