Финландия

Няма кой да работи във Финландия. Да забрави за 4-дневна работна седмица!

Висок стандарт с по-малко труд. Свободно време за дома и децата. Финландия психологически се подготвяше за глобална промяна. Въведе час за сън на работа – за сметка на работодателя. И дойде катастрофата.

Във Финландия няма кой да работи, след като пандемията затвори граници и попречи на пътуването на чуждестранните работници.

В селското и горското стопанство по това време се нуждае минимум от 1500 души. През юни ще трябват 4000, а през юли – 16000 външни работници. Причината е, че финландците не работят на полето. Нито желаят, нито имат опита. А и не им се налагаше.

Няма украинци – няма селско стопанство

Едва 547 чуждестранни работници успяха да се доберат до Финландия по време на коронавируса. От тях традиционната работна ръка – украинците, са едва 180 души. Обикновено по това време на годината идват няколко пъти повече. Доводът: че ако се наложи да ги прибира, ще трябва да изхарчи държавни средства.

Това решение постави Финландия пред неочаквана криза – невъобразима липса на работна ръка. Страната се опитва да компенсира в срочен план. Най-важният сектор на финската икономика се поддържа с помощта на чуждестранни работници. На тях се разчита за критично необходими дейности, въпреки затворените заради коронавируса граници. Голямата част идва от Украйна, на второ място – от Русия, съобщи интернет-изданието Talouselämä.

Финландия
Финландците не работят на полето

Руснаците също са блокирани в момента. И оттам пристигат поне 3 пъти по-малко от необходимото. Съюзът по селско и горско стопанство във Финландия се надява да активизира около 500 души от самата Финландия, но това няма да се окаже достатъчно.

В момента селското стопанство на Финландия търси работна сила откъдето и да е. Скоро ще дойде време за събиране на реколтата. В пика през юли- август ще трябват поне 16 хиляди души. Такава армия от работници няма откъде да се вземе. Финландците не работят на полето, нито имат такъв опит. От години тази работа се извършва от чужденци.

Този удар беше нанесен точно по времето, когато във Финландия се прокарваха идеи за още по-голямо облекчаване на труда.

Дни преди вирусната атака – март 2020 г., властите разрешиха служителите да спят в работно време. Почивката е за сметка на работодателите. По мнение на финските профсъюзи, почивката в центъра на работния ден е от полза и на хората, и на компаниите. Съобщава се, че някои фирми специално наемат на щат специалисти, които да организират корпоративния час за почивка, предлагайки медитации и други методи за отпускане.

По решение на профсъюзите допълнителните почивки трябва да бъдат от 30 до 60 минути. Те идват, след като хората признават за физически дискомфорт поради обездвижването.

Демир бозан за безсъние

Изследвания доказват важността на отдиха през деня. След релакс служителите се чувстват по-добре. Премахва се напрежението, организмът набира нови сили – както физически, така и умствени. Дори няколко минути на човека му стига да си върне бодростта и активността. Така служителите стават по-полезни за компанията и производителността на труда се повишава.

Докато хората си почиват в работно време, те получават пълната си надница. Въпреки това идеята има много противници, съобщава novate.ru. За мнозина такава почивка е признак на мързел.

Финландия отдавна привлича внимание с идеите си за облекчаване на труда. През август 2019 г.  настоящият министър-председателят, тогава министър на транспорта – 34-годишната Сана Марин, споменава 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден. Идеята въодушеви цялото земно кълбо, след като новината, представена като свършен факт, за дни обиколи планетата.

Наложи се Финландия да опровергава. С публикация в Туитър беше обяснено, че правителството няма такъв официален план. Изказването е било само благопожелание. Освен това Марин не е имала предвид да се работи 4 дни по 6 часа. Пожеланието било да се избере един от вариантите – ИЛИ 4 дни, ИЛИ 6 часа, но не и двете.

Марин говори за намалена трудова заетост 4 месеца преди да бъде избрана за министър-председател. Тя оглавява лявоцентристка коалиция от 5 партии.

Пожеланието на Марин възможно ли е?

След коронавируса – въпросителната е голяма. Първо, Финландия изпита веднага липсата на достатъчно работна сила и усети колко тънък баланс се поддържа и в момента. Второ, пандемията показа, че свободното време не е толкова голяма ценност.

Вирусът затвори за месеци хората вкъщи и ги отклони от нормалните им трудови задължения. Руски терапевти оповестиха, че се е сринала идеята за саморазвитие през свободното време. Оказало се, че

едва около 5% от хората са използвали свободното си време

за усъвършенстване, хоби, спорт и занимания по интереси. Останалите 95% бързо са привикнали към безделие.

Сега лекарите очакват втори ефект от бездействието – рязко покачване на пациентите с наднормено тегло и изостряне на хронични заболявания, свързани с телесната маса.

Впрочем скандинавските страни през последните десетилетия заемат първите места по стандарт на живот. Доскоро те имаха всички основания да мислят за облекчаване на труда. И те мислят. В Швеция бе направен експеримент с 6-часов раб. ден без понижаване на работната заплата. Оказа се, че това работи, производителността на труда се покачва.

Но дали тези идеи няма да останат утопия в условията на ограничено придвижване на работната ръка – предстои да разберем.

Видео: Как приключи експериментът за гарантиран базов доход във Финландия

За Радост Димитрова

Прочети още

Човек или пришълец? Rh (-) издава нечовешко ДНК. Вижте от кои сте!

Човек или пришълец? Отрицателната кръвна група ги издава

Кръвта на 85% от европеидната раса има положителен резус-фактор (Rh). Останалите 15% се различават – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *