Финландия
Финландия

Финландия: туризъм, манталитет, стандарт, работа и др.

Родината на Дядо Коледа и на троловете. Страната на хилядите езера. На полунощното слънце. Финландия! Фините я наричат Суоми – „страна на блатата“. Какво си струва да знаем за нея?

Финландия е фантастична северна земя, която завладява душата с полярни простори, очарователни градове, скандинавска архитектура и особена синева. Този живописен край на Северна Европа е особено любим и достъпен за руснаците, с които ги дели дълга граница. Туристи от всички кътчета на света идват за спорт, шопинг и преживявания. Финландия е съкровищница на туристическите удоволствия.

Поглед към Финландия отгоре

Приказна Коледа в компанията на лапландския Санта Клауз. Целогодишен риболов. Прекрасни места за туризъм. Примамливи северни вкусотии. Зимата родината на елените и огнедишащите сауни се превръща в огромен планински курорт. Тук всеки е на ски, дори едва да се задържа върху тях. Лятото населението плавно се изнася към езерните и речни плажове, за да хване тен под ласкавото финско слънце.

Финландия
Страната на Дядо Коледа

Привържениците на шопинга чакат сезонните разпродажби, които в последно време се превърнаха в истинско изпитание за издръжливост и изобретателност. Любителите на история и изкуството ще се насочат към столични музеи, величествени морски крепости. Привържениците на преживяванията ще получат своето забавление на изобилните местни фестивали, които следват един след друг през цялата година.

История на Финландия

Като изключим доисторическите времена, през цялата нова ера, чак до XX век Финландия изпълнява функцията на разменна монета в политическите игри на по-могъщите европейски държави. През XI век тези територии е взета от шведите. През 1809 г. е отстъпена на Русия, която по-нататък й дава автономия. Независимостта идва в началото на ХХв. И заедно с нея и войните – гражданска и три съветско-фински.

През Втората св. война Финландия е на страната на Германия, но скоро след началото на военните действия в Европа открито обявява неутралитет. Причината се крие в близкото минало: местното правителство не може да прости на СССР своето поражение и тайно се надява да си върне загубената Карелия. Но след разгрома на фашизма фините трябва да забравят завинаги териториалните си амбиции.

Към 1948 г. отношенията между СССР и Финландия се стоплят. Подписват приятелски довогор и започват да търгуват. Съвместната дейност продължава до разпада на СССР, който фините преживяват със сериозна производствена криза.

Съвременна Финландия

Сега Финландия е парламентарно-президентска република, активен член на Евросъюза и държава, която си е самодостатъчна с износа на промишлена и селскостопанска продукция. Да не забравяме и туризма.

Наистина Финландия не може да се мери с Норвегия. Върху нея още тежат дългове към външни кредитори. Но качеството на живота в страната се намира на достойно ниво.

Руско-финските отношения силно се охлаждат след Кримската криза. От 2014г. страните периодично си обменят санкции, които влияят зле върху икономиките им. Но за руснаците и особено за жителите на културната столица Санкт Петербург Финландия си остава желано и модерно туристическо направление.

Кога да отидем?

Климатът е умерен, с изразени черти на морски и континентален тип.

Зимите в тази част на Европа са снежни и много студени. Благодарение на смекчаващото въздействие на атлантическите въздушни течения, спадането на температурите под –20 ºС е по-скоро по изключение.

С настъпването на зимата на север се спуска полярна нощ. В някои райони тя се задържа 2 месеца. В южните части на страната ситуацията е по-позитивна, но със своя специфика. Например през декември и първата половина на януари времето е неприятно, с малко сняг и съвсем не изглежда романтично. Във втората част на зимата страната се превръща в истинска зимна приказка. Дните са ясни, а под краката хрущи пресен стегнат сняг.

Пролетта във Финландия е много красиво. През март и април си струва да се посетят само високопланинските курорти. В останалите места времето често демонстрира капризния си характер.

В ски-курортите пикът е в края на февруари и началото на март. В този момент повечето фини излизат в отпуск и семейно покоряват снежните писти.

Вижте тези материали по темата, преди да продължите с четенето по-надолу:

Летните месеци във Финландия се асоциират с горещи слънчеви дни, къпане в езера и реки и ароматни ягоди. През юни водите в езерата не са достатъчно затоплени. Този месец е подходящ за крайбрежно барбекю и за въздушни бани. През юли вече може да се прави плаж. През август и септември плажуващите биват сменени от рибари и берачи на ягоди. Както и от любители на планината и отдиха сред природата. Но максимум до средата на октомври.

Видео: Резиденцията на дядо Коледа

Население и особености на манталитета

На територията на Финландия живеят малко над 5.5 млн. души. Над 90% от жителите са етнически фини. Останалите проценти се делят между шведи, руснаци, естонци, цигани и саами – коренното население.

За южняците типичният фин може да изглежда със забавени реакции и сякаш малко опиянен. В действителност гражданите на Финландия са спокойни, балансирани и премерени във всичко. Те реагират бавно и говорят малко, но в никакъв случай не са глупави или несъобразителни.

Манталитетът на фините е особен. Без преувеличение могат да бъдат наречени добродушни и честни. Ако загубите нещо във Финландия, на 99% ще ви бъде върнато. Но не разчитайте да завържете горещо приятелство – фините пускат в живота си само проверени хора.

Има много анекдоти за страстта на финландците към алкохола. Това вече е близо до истината. Те обича почерпката и често се включват в алкохолни маратони, без да успеят навреме да се спрат.

Туристически дестинации

Основният туристически магнит за любителите на музеите, културата и шопинга са столицата Хелзинки и близките градове Еспоо и Вантаа. Тази част е идеална за хората, които не искат да излизат от зоната си на комфорт. Финският залив, северноевропейската архитектура, музеите под открито небе и много исторически обекти осмислят времето на посетителите.

Екотуристите, рибарите и ловците обикновено отсядат в околностите на Куопио, Савонлина, Варкаус, Ювяскюля, Микели. Този благословен езерен район е уникално място да се скриеш от ежедневните грижи. Тук не се предлага културна програма, но през лятото има няколко весели местни фестивали.

Търсачите на неизследвани маршрути и на екстремни водни спортове се отправят към Оландските острови. Мястото е за хора, които искат да се възстановят психически след стресовия начин на живот.

Лапландия – родина на Йоулупуки и край на полярните нощи, винаги е на мода. През есента тук се наблюдава разгул на багри, а през зимата се карат впрягове с елени и кучета и се правят умопомрачителни селфита на фона на северното сияние. Уморените от финската тундра винаги могат да си отпочинат в главния град в района – Рованиеми, градът на дядо Коледа.

Парите във Финландия

Всички разплащания се правят в евро. Валута се обменя в банките, които работят от 9:15 до 16:15, както и в пощенските служби. Затова може да потрябва паспорт.

Картите на основните платежни системи се приемат във Финландия – ако не повсеместно, то в много заведения. С дебитна или кредитна карта може да се плати в хотела, в супермаркета, в ресторанта или на таксиметровия шофьор. Да се теглят пари също е лесно – има много банкомати, но комисионната им е висока – по 3 EUR на операция + 1-3% от теглената сума.

Храната във Финландия

Финската кухня иска хората да са добре нахранени. Тя няма за цел да изумява със сложни изпълнения. Храната е проста, прясна и с добро качество. Тук ще намерите всевъзможни блюда с риба, рибени салати, рибени запеканки, хайвер и всякаква морска храна.

И любителите на месото няма да останат гладни. От всички видове месо фините предпочитат еленско и птиче. Често го пекат и гарнират с боровинков сос – историческо наследство от шведските кулинари.

Във Финландия трябва да се опитат и млечните произведения, особено сиренето и йогуртите, а десертите са просто уникални.

Езикова бариера

Във Финландия има два официални езика – фински и шведски. Вторият е особено популярен по западното крайбрежие и на Оландските острови.

Не е нужно да купувате разговорник. Просто ползвайте английски – този език тук се разбира от всички.

Работа във Финландия

Тя е много привлекателна заради високите заплати, приличните жилища и доброто хранене. Последните два пункта често зависят от работодателите. Заплатата на висококвалифицираните специалисти във Финландия е на европейско ниво. Нискоквалифицираният труд (принципно в хотелския бизнес, селското стопанство и строителството) се цени по-малко, но се плаща не по-малко от 7-8 евро на час.

Финландия
Финландците не работят на полето

Наскоро Финландия стана привлекателна и с експеримент за облекчаване на работното време.

Висок стандарт с по-малко труд. Свободно време за дома и децата. Финландия психологически се подготвяше за глобална промяна. Въведе час за сън на работа – за сметка на работодателя.

Сън в работно време

Дни преди вирусната атака – март 2020 г., властите разрешиха служителите да спят в работно време. Почивката е за сметка на работодателите. По мнение на финските профсъюзи, почивката в центъра на работния ден е от полза и на хората, и на компаниите. Съобщава се, че някои фирми специално наемат на щат специалисти, които да организират корпоративния час за почивка, предлагайки медитации и други методи за отпускане.

По решение на профсъюзите допълнителните почивки трябва да бъдат от 30 до 60 минути. Те идват, след като хората признават за физически дискомфорт поради обездвижването.

Изследвания доказват важността на отдиха през деня. След релакс служителите се чувстват по-добре. Премахва се напрежението, организмът набира нови сили – както физически, така и умствени. Дори няколко минути на човека му стига да си върне бодростта и активността. Така служителите стават по-полезни за компанията и производителността на труда се повишава.

Докато хората си почиват в работно време, те получават пълната си надница. Въпреки това идеята има много противници, съобщава novate.ru. За мнозина такава почивка е признак на мързел.

Финландия отдавна привлича внимание с идеите си за облекчаване на труда. През август 2019 г.  настоящият министър-председателят, тогава министър на транспорта – 34-годишната Сана Марин, споменава 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден. Идеята въодушеви цялото земно кълбо, след като новината, представена като свършен факт, за дни обиколи планетата.

Наложи се Финландия да опровергава. С публикация в Туитър беше обяснено, че правителството няма такъв официален план. Изказването е било само благопожелание. Освен това Марин не е имала предвид да се работи 4 дни по 6 часа. Пожеланието било да се избере един от вариантите – ИЛИ 4 дни, ИЛИ 6 часа, но не и двете.

Марин говори за намалена трудова заетост 4 месеца преди да бъде избрана за министър-председател. Тя оглавява лявоцентристка коалиция от 5 партии.

Пожеланието на Марин възможно ли е?

След коронавируса – въпросителната е голяма. Първо, Финландия изпита веднага липсата на достатъчно работна сила и усети колко тънък баланс се поддържа и в момента. Второ, пандемията показа, че свободното време не е толкова голяма ценност.

Вирусът затвори за месеци хората вкъщи и ги отклони от нормалните им трудови задължения. Руски терапевти оповестиха, че се е сринала идеята за саморазвитие през свободното време. Оказало се, че

едва около 5% от хората са използвали свободното си време

за усъвършенстване, хоби, спорт и занимания по интереси. Останалите 95% бързо са привикнали към безделие.

Сега лекарите очакват втори ефект от бездействието – рязко покачване на пациентите с наднормено тегло и изостряне на хронични заболявания, свързани с телесната маса.

Впрочем скандинавските страни през последните десетилетия заемат първите места по стандарт на живот. Доскоро те имаха всички основания да мислят за облекчаване на труда. И те мислят. В Швеция бе направен експеримент с 6-часов раб. ден без понижаване на работната заплата. Оказа се, че това работи, производителността на труда се покачва.Финландия

Но дали тези идеи няма да останат утопия в условията на ограничено придвижване на работната ръка?

Проблеми с работната ръка

Във Финландия няма кой да работи, след като пандемията затвори граници и попречи на пътуването на чуждестранните работници.

В селското и горското стопанство по това време се нуждае минимум от 1500 души. През юни ще трябват 4000, а през юли – 16000 външни работници. Причината е, че финландците не работят на полето. Нито желаят, нито имат опита. А и не им се налагаше.

Няма украинци – няма селско стопанство

Едва 547 чуждестранни работници успяха да се доберат до Финландия по време на коронавируса. От тях традиционната работна ръка – украинците, са едва 180 души. Обикновено по това време на годината идват няколко пъти повече. Доводът: че ако се наложи да ги прибира, ще трябва да изхарчи държавни средства.

Това решение постави Финландия пред неочаквана криза – невъобразима липса на работна ръка. Страната се опитва да компенсира в срочен план. Най-важният сектор на финската икономика се поддържа с помощта на чуждестранни работници. На тях се разчита за критично необходими дейности, въпреки затворените заради коронавируса граници. Голямата част идва от Украйна, на второ място – от Русия, съобщи интернет-изданието Talouselämä.

Руснаците също са блокирани през пандемията. И оттам пристигат поне 3 пъти по-малко от необходимото. Съюзът по селско и горско стопанство във Финландия се надява да активизира около 500 души от самата Финландия, но това няма да се окаже достатъчно.

2020 г. селското стопанство на Финландия търси работна сила откъдето и да е. Скоро ще дойде време за събиране на реколтата. В пика през юли- август ще трябват поне 16 хиляди души. Такава армия от работници няма откъде да се вземе. Финландците не работят на полето, нито имат такъв опит. От години тази работа се извършва от чужденци.

Видео: Как приключи експериментът за гарантиран базов доход във Финландия

Видео: Курорт в Лапландия

Източник: e-finland.ru

Първоначално публикувано на:19.07.2020 @ 17:03

За Радост Димитрова

Прочети още

Позитивно мислене

Упражнения за силата на мисълта. Как да задействаме позитивното мислене и силата на подсъзнанието?

Упражнения за силата на мисълта и за позитивно мислене. Силата на подсъзнанието – как да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *