Тялото започва да губи мускулна маса, силата на мускулните влакна намалява, костите стават по-крехки.

Проблеми със ставите, костите и мускулите с напредване на възрастта

С напредването на годините в човешкото тяло настъпват различни промени на обмяната на веществата и в хормоналния баланс. Те се отразяват и на опорно–двигателния апарат и водят до ограничаване на движенията, промяна на походката, болки в ставите и много други изменения. Тялото започва да губи мускулна маса, силата на мускулните влакна намалява, костите стават по-крехки. Всички тези процеси водят до влошаване на качеството на живот на хората в напреднала възраст.

Много е важна ранната профилактика на различните заболявания, както и правилното им и своевременно лечение.

Това е причина в домовете за възрастни хора да се полагат специални грижи за здравето на обитателите. В дома за възрастни хора „Заедно“ в гр. Симитли обитателите получават денонощни медицински грижи, а персоналът следи и за спазване на правилен хранителен режим и регулярния прием на лекарства.

Често срещани заболявания на ставите и костите:

Остеопороза

Остеопорозата е метаболитно прогресиращо заболяване, характеризиращо се с намаляване плътността на костите. Случва в резултат на засилване на процесите по разграждането на костната тъкан за сметка на изграждането ѝ и е резултат от хормонални нарушения. Болестта е най-често обвързана със заболяване на костите, която засяга възрастните хора.

В 95% артрозата е „първична“, като част от факторите, които я предизвикват са възрастта, генетичната обремененост и полът. Поради намаляването на костната маса през менопаузата, жените страдат по-често от това заболяване.

Основните симптоми са болки в костите и чести фрактури, поради намалената им плътност.
Правилният хранителен режим и приемът на някои хранителни добавки значително намаляват риска от остеопороза.

Артроза

Заболяването се характеризира с разрушаване на ставния хрущял. В началото хрущялът на някои от най-натоварените места омеква, а с развитието на болестта се образуват участъци на разделяне на междуклетъчното вещество. В крайните фази на артрозата, хрущялът може да изчезне съвсем, като по този начин костите започват да се трият помежду си. Заболелите изпитват болки в засегнатите стави и скованост. В началото болките са в моменти на физическо натоварване, но с развитие на заболяването могат да се проявяват и в моменти на покой.

При вторичната артроза, болестта е предизвикана от различни съпътстващи заболявания или продължителен прием на кортекостероидни медикаменти.
Диагностицирането на артрозата става с изследване на ядрено магнитен резонанс или ренгенова диагностика. Няма открито лечение, но има методи и лекарства, облекчаващи симптомите и забавящи развитието на заболяването.

Подагра

Подаграта е хронично заболяване, което се характеризира с възпаление на ставите. Болестта се развива поради повишаване на пикочната киселина в кръвта, предизвизващо натрупване на кристали от мононатриев урат. При здравите хора тази киселина се разтваря в кръвта и се отделя от организма чрез урината.

В случай че тялото произвежда прекалено много пикочна киселина или бъбреците не могат да отделят нужното количество, то тя се натрупва и се образуват кристали урат в ставите и тъканите около тях. Те представляват остри иглообразни образувания, които предизвикват оток, подуване и силни болки в засегнатите органи. Пристъпите могат да настъпят внезапно, дори през нощта, като се усеща пареща болка, която може да е толкова силна, че дори допирът с чаршаф да е нетърпим.

Факторите, засилващи риска от развитие заболяването, са начинът на хранене, наднорменото тегло и полът – мъжете са по-застрашени от жените.

Подаграта се диагностицира чрез анализ на симптомите и изследване на нивата на пикочната киселина.
Лечението на заболяването протича с прием на медикаменти и такива за поддържаща терапия, които облекчават симптомите. Много е важен и режимът на хранене. Необходимо е да се избягва приемът на определени храни – такива са мазните меса, някои риби и морски дарове, храни, съдържащи големи количества захар, както и газираните напитки и алкохолът.

Много е важно при проява на симптоми да се посети специалист, който да постави диагноза и да назначи подходящото лечение.

За Гроздан Михайлов

Прочети още

Кой е съпругът на Мика Стоичкова (Михаела Стоичкова)? Има ли брак и развод, актуално гадже? Бeбе, деца. Биография и образование

Мика Стоичкова. Съпруг, гадже, бебе. Биография

Кой е съпругът на Мика Стоичкова (Михаела Стоичкова)? Има ли брак и развод, актуално гадже? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *